Părinții fondatori ai vinului premium românesc
DOMENIILE VINARTE

O r e v o l u ț i e i n t e r n ă

Ca una dintre primele investiții străine în vinul românesc de după 1990, VINARTE a declanșat o adevărată revoluție pe piața internă, punând accentul pe calitate, în loc de cantitate. A inspirat o întreagă generație de enologi și antreprenori și a plantat reperele de satisfacție pentru un public consumator exigent și cunoscător. 

DOMENIILE VINARTE

2 6 d e a n i d e i s t o r i e

O viziune globală

Explorând încă dinainte de înființare tradițiile, practicile istorice și diversele regiuni viticole ale României, fondatorii VINARTE au reușit să aleagă cele mai favorabile zone care să poată da naștere unei multitudini de expresii ale autenticității locale către un public internațional.

Două microclimate valoroase: Stârmina și Bolovanu

Pe tărâmurile din sudul însorit al României, unde viticultura e practicată de milenii și unde fierbințeala verilor e temperată de două mari cursuri de apă – Dunărea și Oltul – fondatorii VINARTE au decis să înființeze două crame care să prelucreze separat strugurii obținuți, așa încât fiecare dintre ele să reprezinte cât mai fidel caracteristicile specifice ale fiecărui loc în parte. La Stârmina, în Mehedinți, varietăți autohtone de struguri precum Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Negru de Drăgășani, Novac sau Fetească Neagră sunt cultivate alături de soiuri internaționale valoroase. La Bolovanu, în Sâmburești (Olt), rege este nobilul strugure din Cabernet Sauvignon, însoțit de Negru de Drăgășani, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir și, mai nou, de alte soiuri prețioase.

Lansarea SOARE

SOARE - prima lumină

SOARE, creat pentru prima dată de VINARTE în 1999, a spart tiparele enologiei din trecut, axate pe cantitate, punând calitatea în prim plan: a fost o primă rază de lumină, o aspirație și o declarație concretă și convingătoare despre potențialul vinurilor românești. A modelat piața și a stabilit noi standarde valorice.

Recunoaștere internațională pentru VINARTE

An de an de la înființare și până în prezent – cu siguranță și în viitor – vinurile produse la Stârmina și Bolovanu cuceresc recunoașteri naționale și internaționale de la profesioniști și de la consumatori pentru calitățile lor, contribuind semnificativ la conturarea unui renume relevant pentru România.

Lideri ai calității

Lista medaliilor obținute de VINARTE crește an de an și arată că preocuparea pentru calitate, investițiile, atenția la trendurile mondiale și grija pentru autenticitatea care să aducă satisfacție consumatorilor sunt păstrate permanent drept priorități ale echipelor de la Stârmina și Bolovanu. Pe lângă medalii la concursuri, VINARTE se bucură de un palmares bogat de review-uri și punctaje onorante din partea presei de specialitate – între altele, SOARE roșu 2017 a fost primul (și deocamdată singurul) vin din România distins cu 93 puncte de către evaluatorii Robert Parker – The Wine Advocate, mai multe ediții din acest vin și din alte game fiind apreciate de-a lungul ultimilor ani de celebra publicație.

O r a z ă d e S O A R E p e n t r u v i n u l r o m â n e s c

Misiunea investitorilor care au înființat Vinarte a fost încă de la început, din primii ani după căderea comunismului, aceea de a readuce vinul românesc la nivelul la care istoria și tradiția îi dădeau dreptul să evolueze pe plan internațional. Este motivul pentru care au parcurs țara în lung și-n lat, pentru a descoperi cele mai bune microclimate și comunități umane în care să creeze vinuri autentice și de vocație internațională. 

Zona însorită și mai secetoasă din sudul țării – în mod deosebit arealele cu sol potrivit în care regimul solar și termic era echilibrat de prezența unor mari cursuri de apă cum sunt fluviul Dunărea și râul Olt – le-a reținut cu deosebire atenția fondatorilor Vinarte, fiind considerate unanim de către specialiști drept ideale pentru cultivarea viței-de-vie. 

Din dorința de a reflecta cât mai fidel caracteristicile distinctive ale fiecăreia dintre zonele selectate pentru a produce vinuri conforme cu condițiile micro-locale și cu cerințele unei piețe internaționale tot mai globalizate și tot mai pretențioase, fondatorii Vinarte au decis să înființeze două crame separate, care să permită recoltarea și prelucrarea minuțioasă și diferențiată a fiecărui soi și a fiecărei parcele de viță-de-vie. 

 

 

A urmat un lung și costisitor proces de reorganizare și replantare a viilor distruse de exploatarea intensivă comunistă axată pe obținerea de cantitate, și nu de calitate. În timpul acestui parcurs, a fost acordată o atenție deosebită soiurilor locale identitare – practic, soiul românesc Negru de Drăgășani a fost salvat de la dispariție cu această ocazie. 

Cele două crame – de la Stârmina (județul Mehedinți, în apropiere de Dunăre) și de la Bolovanu (județul Olt, în apropiere de râul cu același nume) – au necesitat, de asemenea, investiții masive și de lungă durată. 

Epoca istorică era deosebit de dificilă: erau anii de început ai desprinderii de sub influența (post-)sovietică, erau vremurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Perioada era caracterizată de instabilitate economică și socială și de incertitudini majore cu privire la cursul pe care avea să-l urmeze România. Astăzi pare greu de crezut, dar încrederea și eforturilor investitorilor străini în viitorul acestei țări “de la marginea imperiilor” au fost printre factorii hotărâtori ai parcursului european pe care România avea să-l urmeze. La vremea respectivă, zarurile încă nu fuseseră aruncate.

…și atunci a apărut SOARE!

 

 

 

 

SOARE a fost primul vin superpremium românesc, născut din viile de la Bolovanu într-o epocă în care nimeni nu se gândise și nu se aștepta la așa ceva. A fost o revelație, o epifanie, și dovada certă a faptului că România avea condițiile și vocația pentru a da naștere unor bijuterii enologice care să se bucure de recunoaștere unanimă, fără rest. A fost un moment de cotitură în ceea ce însemna, în 1998, viziunea – filosofia – pentru vinul românesc. A devenit model și inspirație pentru toți cei care doreau să producă sau să consume vin de calitate. AȘA putea, așa trebuia să fie vinul românesc de top: se stabilise un nou standard.

Oamenii de la Vinarte au păstrat permanent SOARE ca pe o prețioasă comoară, ca pe sursa prestigiului și notorietății companiei. În anii în care condițiile climatice nu au permis, vinul nu a fost produs – tocmai pentru a păstra autenticitatea, calitatea și expresivitatea vinului fanion. Doar calitatea cea mai înaltă a fost sinonimul pentru SOARE: calitatea strugurilor, a metodelor de vinificare și maturare în butoaiele de stejar nobil, a dopurilor și sticlelor și a oamenilor care reprezentau SOARE în ochii consumatorilor!

Standardele elevate de producere și comercializare, concursurile și evaluările internaționale, ca și reacția publicului avizat, au fost treptele decisive pe care s-a urcat, an de an, SOARE, în drumul către consacrarea de care se bucură azi. Mărturie stau, de atunci și până azi, sticlele păstrate în vinoteca de la cramă – ele sunt dovezile vii, palpabile și gustabile, ale longevității și calității vinurilor SOARE.

Premii

M e d a l i i d e A u r 2 0 2 3