VINOTECA VINARTE
vinoteca vinarte

U n t e z a u r c a r e d ă t i m p î n a p o i c u t r i p l ă g a r a n ț i e !

A savura un vin vechi bun și bine păstrat e mereu o ocazie de a rememora și chiar de a retrăi, într-un fel, ani și clipe – plăcute – care nu se mai întorc. E motivul pentru care în “rezerva strategică” – în tezaurul numit Vinoteca Vinarte – sunt puse la păstrat, în fiecare an de recoltă, cât se poate de multe sticle “de top” (din păcate, nu se poate atât de multe câte ar fi dorite): pentru a oferi cunoscătorilor fideli oportunități pentru incursiuni gustative și ideatice în trecut și, într-un fel, chiar și în viitor! 

Pe lângă ocazii, Vinoteca Vinarte oferă și garanții. Pentru orice cramă ambițioasă, rezerva din vinotecă (pe mai mulți ani și pe mai multe produse) e un motiv de mândrie în sine și o dovadă suplimentară solidă a priceperii și calității constante în timp. Vinoteca este, în același timp, și o proiecție asupra viitorului, o promisiune că priceperea și condițiile unice din acel loc sunt prezervate și sporite prin practica acumulată în ani, astfel că anumite vinuri care și-au dovedit longevitatea în trecut vor continua să evolueze favorabil în viitor, chiar dacă provin din recolte mai noi. 

Condiții fundamentale ale vinurilor bune – precum timp, know-how, localizare geografică, actualizare tehnologică și viziune de viitor – se îmbină și sunt materializate cu valoare demonstrativă într-o vinotecă valoroasă cu adevărat.

Exemplarele din Vinoteca Vinarte care pleacă spre consumatorii care știu să le aprecieze sunt însoțite de o triplă garanție: loturile respective sunt verificate periodic prin sondaj de către specialiștii cramei, condițiile de păstrare sunt cele mai bune posibil iar certificatul de autenticitate îl asigură pe cel care le achiziționează despre respectarea trasabilității sticlelor.

Vinoteca Crama Starmina

P r i n c e M i r c e a

2000 - neobișnuita complexitate și bogăție unui an obișnuit

Recolta 2000 de Prince Mircea 2000 a demonstrat potențialul miraculos al strugurilor de Merlot chiar și într-un an absolut normal, vinul devenind vârful de lance al vinurilor obținute aici. I-a fascinat pe enologii de la VINARTE încă de la etapa de vinificație primară: strugurii au atins maturitatea dorită de la sfârșitul lunii septembrie, după o vară călduroasă și un început de toamnă lungă și liniștită, săracă în precipitații. 

Culoarea intensă și bogăția de taninuri moi au fost evidente încă de la început, iar după ce vinul a petrecut mai bine de 12 luni în baricuri de stejar a căpătat arome pronunțate de prune uscate, note de vanilie și caramel. La mai bine de douăzeci de ani de la recoltă, vinul se prezintă excelent, cu o culoare roșu-granat brăzdată de reflexii cărămizii, nas elegant de cerneală și piele tăbăcită, cu tușe de vanilie și cafea și ușoare note dulcege.

 

2007 - prima toamnă întârziată și capricioasă a rezultat într-un vin sobru și elegant

Prince Mircea 2007 a fost primul vin de la Stârmina pentru care am așteptat strugurii până la sfârșitul lui octombrie – un lucru oarecum neobișnuit, ținând cont de faptul că maturitatea strugurilor de Merlot se obținea în mod normal la sfârșit de septembrie sau început de octombrie. Anul 2007 a adus o toamnă capricioasă, în care zilele însorite (majoritare) au alternat cu perioade ploioase care au obligat amânarea recoltării până la final de octombrie. Odată ajunși în cramă, strugurii au arătat că așteptarea a meritat: pe lângă o aciditate bună și o bogăție de taninuri, vinul a căpătat după fermentația alcoolică o intensitate colorantă incredibilă. 

După aproape 14 luni în butoaie de stejar, a dezvoltat arome de fructe supramaturate, note de vanilie și cafea. La 17 ani, vinul are un caracter sobru, cu o aciditate care îl susține pe deplin. Aromele sunt și ele din același registru sobru – foaie de tutun, lemn vechi și obiecte de pielărie fină – iar toate acestea se deschid spre final, după aerare, cu arome frumoase de prune uscate, afumate.

2008 - recolta unor transformări incredibile

Pentru Prince Mircea 2008 la 13 ani după recoltă, caracterizările țin în primul rând de eleganță. Asta emană, și este incredibil cum s-a transformat vinul odată cu trecerea timpului, devenind un reper al stilului Prince Mircea. Anul a debutat cu o iarnă prietenoasă, o primăvară și o vară absolut normale, urmate de o toamnă lungă și călduroasă.  

Dupa recoltare și vinificația primară, a rezultat un vin vioi, plin de culoare și taninuri coapte, iar la 12 luni de maturare în butoaie de stejar a devenit o explozie de gust și aromă: plin, ușor taninos, cu senzații dulcege și arome persistente de fructe negre și prune uscate. Învechirea a scos la iveală note plăcute de cutie veche din lemn, fructe uscate și mentă uscată. După o aerare de cel puțin 6 ore, vinul se deschide – cu arome plăcute de fructe negre supracoapte, cu nuanțe gemoase.

2009 - anul care nu anunța nimic spectaculos a devenit izvor de satisfacție maximă

Prince Mircea 2009 întruchipează satisfacția și bucuria că putem obține astfel de vinuri! Anul nu anunța nimic spectaculos – primăvara ne-a sâcâit cu câteva ploi în plus, dar asta până în luna iunie – vara a fost una absolut normală, urmată de o toamnă lungă și călduroasă. Am recoltat la începutul lui octombrie, și a fost incredibil cum încă din primele zile mustul avea o intensitate colorantă nemaivazută. Totul a decurs așa cum ne-am dorit, iar după fermentația alcoolică am obținut un vin structurat, intens, puternic. 

După mai bine de 12 luni în baricuri de stejar vinul s-a domolit, a căpătat un gust plin și moale, cu nuanțe de vișine supracoapte, cu note de vanilie și ciocolată. Acum, la atâția ani de învechire în sticlă, asistăm la un adevărat spectacol de arome elegante: ciocolată neagră, condimente și ierburi aromate, tușe fine de vanilie și senzații dulcege.

2010 - perfect pentru arealul Stârmina, cu veleități de profesor emerit

Prince Mircea 2010 reflectă un an absolut normal din punct de vedere al temperaturilor și precipitațiilor, cu o toamnă în limite normale și prima parte a lui septembrie cu temperaturi ușor mai scăzute decât normal. Recoltarea, la final de septembrie, a avut loc în condiții ideale, iar vinul obținut s-a dovedit un Merlot autentic de Stârmina, un tablou perfect al arealului: culoare intensă, nas specific, cu fructe ma-ture și prune uscate. 

După 15 luni în butoaie de stejar franțuzesc și românesc și învechire la sticlă, a scos la iveală o culoare intensă, cu nuanțe granat și o aromă extraordinară. După 14 ani, vinul e într-o formă excelentă și emană forță. Culoarea, corpul și aromele sunt toate din același tablou clasic de Merlot de la Stârmina – fructe mature, prune uscate, ciocolată, ușoare nuanțe de vanilie și caramel, un vin școală cu cu veleități de profesor emerit.

Vinoteca Crama BOLOVAANU

S o a r e

1999 - nasterea unei legende

Soare 1999 este primul vin mare obținut exclusiv din Cabernet Sauvignon la Castel Bolovanu. Anul de recoltă este unul obișnuit, care se încadrează în regimul normal de precipitații și ore de insolație. Selecția parcelelor și a strugurilor, atât în vie cât și în cramă, au făcut ca vinul obținut să poată crește și să se dezvolte, devenind astfel unul dintre cele mai apreciate vinuri roșii românești din toate timpurile.

Culoarea are o intensitate bună, roșu granat cu ușoare reflexii cărămizii. Mirosul este fin și evolutiv, o împletire de note terțiare ușor pământii cu frunze uscate și eucalipt, care se deschide treptat spre fruct roșu copt. Echilibrul și eleganța pe care le afișează în evoluție sunt rezultatul combinației perfecte dintre timp și un vin făcut să învechească.

2000 - fascinant de la început

Soare 2000 este clasic și elegant. Am fost cu toții fascinați de acest vin încă de la început. După un an cu un regim normal de precipitații și o toamnă uscată, s-au întrunit condițiile pentru obținerea unor struguri perfecți. Perioada recoltatului a fost una liniștită, cu temperaturi optime, zile călduroase și nopti răcoroase – a fost exact ce ne-am dorit!

În primele luni de la tragerea vinului în baricuri am luat decizia ca, atunci când va fi timpul, să îmbuteliem acest vin și la sticlă Magnum. A fost o decizie extraordinară!

După 24 de ani, vinul etalează arome fine, cu nuanțe de pielărie împletite cu arome de condiment. La câteva ore de aerare, vinul se deschide și uimește prin aromele de fructe mature. Toată această perioadă de odihna în cramă a făcut ca vinul să evolueze și să ofere senzații incredibile.

2001 - formidabilă maturitate și structură

Soare 2001 este un vin stilat și care emană forță. Anul de recoltă a fost caracterizat de temperaturi prietenoase în timpul iernii și o vreme ideală în perioada înfloritului. Plantele au răspuns pozitiv și au oferit o producție echilibrată cantitativ. A urmat o vară și mai ales o toamnă lungă, fapt care ne-a permis să ”împingem” momentul declanșării recoltatului până la începutul lunii octombrie. Strugurii au ajuns în condiții foarte bune la o maturitate formidabilă și astfel au acumulat din plin substanțe de structură. 

Vinul obținut a fost la un nivel extraordinar – o intensitate colorantă fantastică și o armată de taninuri care urmau a fi îmblânziți în baricuri de stejar franțuzești. Dupa 24 luni de înnobilare în butoaie, vinul a atins un nivel inimaginabil. După mai bine de 23 de ani, vinul se prezintă încă în mare formă, cu o culoare roșu-granat cu umbre cărămizii, arome fine de tabac și usor iodate.

2003 - fața amabilă a Caberneturilor elegante

 

Soare 2003 ne-a surprins într-un mod foarte plăcut atunci când ne-a arătat cât de amabil poate deveni un vin obținut din Cabernet Sauvignon de Sâmburești după o conversie malolactică desăvârșită în baricuri și o perioadă de maturare de peste 18 luni. Acum, după 21 ani, vinul are o eleganță și o finețe care impun o pregatire în cele mai mici detalii înainte de servire. În decurs de 6-8 ore de aerare, vinul ne duce de la arome terțiare clasice de cutie de lemn veche și note pământii până la nuanțe de fructe negre de pădure. Gustul este și el la fel de fin și amabil, cu o persistență remarcabilă.

 
2004 - surprinzător de bine șlefuit

Soare 2004 a venit dupa un an capricios, cu o toamna lungă, în care au alternat zilele ploioase cu cele însorite, obligându-ne să așteptăm mai mult decât de obicei ca strugurii să ajungă în condițiile cele mai bune. Recoltatul pentru Soare a început la sfârșitul lunii octombrie și s-a încheiat în primele zile de noiembrie, odată cu primele nopți cu temperaturi negative.

Vinul obținut a reușit să atingă o intensitate colorantă bună și, surprinzător pentru un Cabernet Sauvignon, o structură de taninuri bine șlefuite încă de la început. Acum vinul se prezintă surprinzător de vivace, cu o aciditate care susține pe deplin trecerea anilor și care încă ține vinul în picioare. Decantarea – și, implicit, aerarea – va scoate în evidență arome plăcute, specifice unui mariaj perfect dintre un vin bun și trecerea timpului.

 
2005 - ediția limitată de lupta cu intemperiile

Soare 2005 este unul dintre vinurile care s-au produs într-o ediție cu adevărat extrem de limitată, din cauza iernii capricioase, care a adus temperaturi foarte scăzute. Producția de struguri a fost limitată cantitativ și, în acest fel, plantele au avut o încărcătură mică de struguri, rezultând o producție medie de numai 3.000 kg/ha. Toamna a fost generoasă, cu zile însorite și temperaturi ridicate. Astfel, puținii struguri au beneficiat de o maturare fenolică extraordinară. Vinul se prezintă acum într-o formă excelentă, cu un corp surprinzător și o aciditate bună, arome terțiare fine și un gust plin și persistent.

2006 - două pahare de vin din fiecare viță

Soare 2006 este un vin fascinant, care a rezultat după un an de refacere a plantațiilor afectate de gerul năprasnic de la începutul anului 2005. Tăierile în uscat au fost făcute foarte riguros, tocmai pentru a nu pune presiune pe plante. S-a realizat o producție medie de numai 4.000kg/ha, aproximativ un kilogram de struguri pe plantă. Recoltatul pentru Soare s-a făcut la sfârșitul lunii octombrie, strugurii fiind unii dintre cei mai echilibrați. Vinul obținut ne-a încântat de-a dreptul, iar după aproape douăzeci de luni de maturare în baricuri de stejar acesta a devenit sobru și cuminte. Acum, el prezintă note complexe nu foarte evolutive dar la fel de sobre, iar ce e de remarcat la acest vin este că gustul ascunde bine trecerea timpului și poartă din plin amprenta adevăratului Cabernet de Sâmburești, prin notele ușor ierboase pe care le putem sesiza la începutul aerării.

2007 - “l’enfant terrible” cu vișine, ciocolată și eucalipt

Soare 2007 a reușit să ne aducă aminte de fratele său mai mare din recolta 2004. Am avut parte de un an oarecum asemănător, cu o toamnă care ne-a ținut cu sufletul la gură până la sfârșitul lui octombrie, atunci când am reușit să recoltăm strugurii pentru Soare. Vinul s-a prezentat ca un copil capricios în primele luni de viață, iar apoi a început să ne arate cum se transformă – taninurile și aciditatea au făcut un pas înapoi, iar după 18 luni de maturare în baricuri vinul și-a creat un profil aromatic dominat de note de vișine coapte, ciocolată și eucalipt. Acum, după mai bine de 17 ani, asocierea perfectă dintre timp și si un vin mare se reflectă într-un aer auster, bordolez, combinat cu nuanțe de tabac, piele prelucrată și nelipsitele tușe iodate caracteristice Cabernetului de Sâmburești.