Părinții fondatori ai vinului premium românesc
DOMENIILE VINARTE

P o v e s t e a n o a s t r ă

În peisajul viticol românesc, dominat de tradiții ancestrale, Vinarte se impune ca pionierul unei revoluții, transformând industria vinului dintr-una axată pe producția de volum într-o scenă vibrantă de vinuri premium. 

După căderea regimului comunist în 1989, majoritatea producătorilor de vin se concentrau încă pe volume mari, destinând producția către piețe tradiționale estice care nu puneau accent pe calitate.

Fondată în 1998, prin viziunea inovatoare a unui trio internațional, un francez, un italian și un român, Vinarte a fost prima cramă care a ales un drum diferit.

DOMENIILE VINARTE

2 6 d e a n i d e i s t o r i e

Începuturile Vinarte

Renașterea Vinului Românesc

În primii ani după căderea comunismului, fondatorii Vinarte și-au propus să aducă vinul românesc pe scena internațională, explorând țara pentru cele mai bune terroir-uri.

Terroir-urile Ideale

Înfințarea Cramelor

Alegerea zonelor sudice însorite, învecinate cu fluviul Dunărea și râul Olt, pentru înființarea a două crame specializate.

Lansarea SOARE

Prima rază de SOARE

În 1998, Vinarte a creat SOARE, primul vin superpremium românesc, demonstrând în premieră potențialul de excelență al vinurilor românești. 
Consacrarea și Calitatea

România intră pe piața premium

Recunoașterea Internațională a SOARE face valuri în media. SOARE devine un simbol al excelenței enologice, si pune Romania pe harta mondială a producătorilor de vin.

AURUL LA OLIMPIADĀ

PREMIILE PARKER

Verticala Soare Roșu 2017 își doboară propriul record, primind un calificativ exceptional de 93 de puncte. În 2021, Vinarte are deja 6 ediții premiate Parker, și viitorul arată din ce în ce mai bine.

Prezent

Povestea continuă

Istoria continuă an de an cu lansări noi, colecții noi, premii internaționale, și o Vinotecă care crește cu mii de sticle, rezultat al muncii din ultimele decenii.

O r a z ă d e S O A R E p e n t r u v i n u l r o m â n e s c

Misiunea investitorilor care au înființat Vinarte a fost încă de la început, din primii ani după căderea comunismului, aceea de a readuce vinul românesc la nivelul la care istoria și tradiția îi dădeau dreptul să evolueze pe plan internațional. Este motivul pentru care au parcurs țara în lung și-n lat, pentru a descoperi cele mai bune microclimate și comunități umane în care să creeze vinuri autentice și de vocație internațională. 

Zona însorită și mai secetoasă din sudul țării – în mod deosebit arealele cu sol potrivit în care regimul solar și termic era echilibrat de prezența unor mari cursuri de apă cum sunt fluviul Dunărea și râul Olt – le-a reținut cu deosebire atenția fondatorilor Vinarte, fiind considerate unanim de către specialiști drept ideale pentru cultivarea viței-de-vie. 

Din dorința de a reflecta cât mai fidel caracteristicile distinctive ale fiecăreia dintre zonele selectate pentru a produce vinuri conforme cu condițiile micro-locale și cu cerințele unei piețe internaționale tot mai globalizate și tot mai pretențioase, fondatorii Vinarte au decis să înființeze două crame separate, care să permită recoltarea și prelucrarea minuțioasă și diferențiată a fiecărui soi și a fiecărei parcele de viță-de-vie. 

 

 

A urmat un lung și costisitor proces de reorganizare și replantare a viilor distruse de exploatarea intensivă comunistă axată pe obținerea de cantitate, și nu de calitate. În timpul acestui parcurs, a fost acordată o atenție deosebită soiurilor locale identitare – practic, soiul românesc Negru de Drăgășani a fost salvat de la dispariție cu această ocazie. 

Cele două crame – de la Stârmina (județul Mehedinți, în apropiere de Dunăre) și de la Bolovanu (județul Olt, în apropiere de râul cu același nume) – au necesitat, de asemenea, investiții masive și de lungă durată. 

Epoca istorică era deosebit de dificilă: erau anii de început ai desprinderii de sub influența (post-)sovietică, erau vremurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Perioada era caracterizată de instabilitate economică și socială și de incertitudini majore cu privire la cursul pe care avea să-l urmeze România. Astăzi pare greu de crezut, dar încrederea și eforturilor investitorilor străini în viitorul acestei țări “de la marginea imperiilor” au fost printre factorii hotărâtori ai parcursului european pe care România avea să-l urmeze. La vremea respectivă, zarurile încă nu fuseseră aruncate.

…și atunci a apărut SOARE!

 

 

 

 

SOARE a fost primul vin superpremium românesc, născut din viile de la Bolovanu într-o epocă în care nimeni nu se gândise și nu se aștepta la așa ceva. A fost o revelație, o epifanie, și dovada certă a faptului că România avea condițiile și vocația pentru a da naștere unor bijuterii enologice care să se bucure de recunoaștere unanimă, fără rest. A fost un moment de cotitură în ceea ce însemna, în 1998, viziunea – filosofia – pentru vinul românesc. A devenit model și inspirație pentru toți cei care doreau să producă sau să consume vin de calitate. AȘA putea, așa trebuia să fie vinul românesc de top: se stabilise un nou standard.

Oamenii de la Vinarte au păstrat permanent SOARE ca pe o prețioasă comoară, ca pe sursa prestigiului și notorietății companiei. În anii în care condițiile climatice nu au permis, vinul nu a fost produs – tocmai pentru a păstra autenticitatea, calitatea și expresivitatea vinului fanion. Doar calitatea cea mai înaltă a fost sinonimul pentru SOARE: calitatea strugurilor, a metodelor de vinificare și maturare în butoaiele de stejar nobil, a dopurilor și sticlelor și a oamenilor care reprezentau SOARE în ochii consumatorilor!

Standardele elevate de producere și comercializare, concursurile și evaluările internaționale, ca și reacția publicului avizat, au fost treptele decisive pe care s-a urcat, an de an, SOARE, în drumul către consacrarea de care se bucură azi. Mărturie stau, de atunci și până azi, sticlele păstrate în vinoteca de la cramă – ele sunt dovezile vii, palpabile și gustabile, ale longevității și calității vinurilor SOARE.

Premii

M e d a l i i d e A u r 2 0 2 3