Vinuri
SOARE

L e g e n d a r e d e l a p r i m a e d i ț i e

Vinarte se identifică, încă de la prima ediție de Cabernet Sauvignon SOARE, din 1999, drept crama care pune bazele categoriei superpremium din România. Acest (re)nume rămâne permanent una dintre cele mai prețioase moșteniri ale muncii înaintașilor de la Bolovanu (Sâmburești) și reprezintă o responsabilitate uriașă față de istoria companiei și față de fidelitatea unor consumatori extrem de exigenți.

SOARE e un vin rar și va rămâne așa: suprafața limitată la dealul “descărnat” prin succesiunea de intemperii milenare de la Bolovanu (de ce credeți că se cheamă așa?), terenul pietros și dificil de lucrat, via veche și cu randamente mici la hectar, selecția de struguri pe care o impune intenția de a pune sub acest nume doar ce e mai bun, ca și condițiile meteorologice specifice, fac ca în unii ani aceste vinuri să nu apară. 

Fără vreo exagerare, vinurile roșii SOARE reprezintă selecțiile dintre cele mai longevive aflate în posesia cramei, lucru dovedit de critica internațională de profil care acordă în mod constant punctaje mai mult decât onorante unor recolte vechi păstrate în vinoteca de la Vinarte.

SOARE a fost și rămâne dovada că vinurile românești de excelență merită să facă parte dintr-o elită globală foarte rarefiată și, tocmai de aceea, foarte prețuită.

PRINCE MIRCEA

V i n u r i s o l i d e , a c c e s i b i l e c o n s u m a t o r i l o r e x i g e n ț i

Grupate sub numele de Prince Mircea se regăsesc vinuri atent create ca să fie cât mai expresive, să transmită clar caracteristicile cele mai importante ale soiurilor de struguri din care sunt produse, ca și filosofia Vinarte cu privire la caracteristicile solului, climei și anului de recoltă. 

An de an, sunt selecționate pentru Prince Mircea nu doar parcelele de teren cele mai favorabile pentru fiecare soi în parte, ci și, ulterior, acele loturi obținute după vinificare și eventuala maturare în butoaie de stejar de 225 litri care să asigure o calitate constantă de la o recoltă la alta și oportunități de învechire superioară (la vinurile roșii din gamă, în special). 

Cantitatea disponibilă din fiecare vin inclus în denumirea Prince Mircea este limitată, desigur, ca urmare a acestor selecții succesive, dar e suficient de generoasă ca să acopere atât cererea anuală din partea unui public foarte avizat în domeniu, cât și nevoile cramei de a păstra, mereu, un număr de sticle care să devină “semne de carte” ale tezaurului de vinotecă.

AVENUE

L a B o h è m e

Energie, jovialitate, creativitate, îndrăzneală și gust bun – acestea sunt valorile cele mai importante pe care le descoperi în vinurile Avenue, grupate într-un spirit boem seducător.

Gândite de specialiștii de la Vinarte ca opțiuni agreabile pentru consumatorii dornici de aventuri senzoriale oricând la îndemână, vinurile Avenue sunt mereu pregătite să ofere, imediat după deschiderea sticlei, aroma și savoarea strugurilor din care au luat naștere.

Gusturile Avenue sunt pe cât de prietenoase pe atât de tinerești – prospețimea fructelor viței-de-vie care stau la baza acestora este înadins căutată și intensificată prin procedurile de vinificare ultramoderne, cu ajutorul tehnologiei de ultim moment.

Avenue sunt ca o conversație amicală cu un om drag a cărui revedere îți aduce bucurie și cu care poți relua lucrurile de unde le-ai lăsat, indiferent cât timp a trecut de la ultima întâlnire.

SIRENA DUNARII

" V i n u l f e r m e c a t "

Sirena Dunării, creată exclusiv în anul 2013, este o expresie rară și extraordinară a măiestriei vinicole, imbuteliată în trei ediții distincte, cu ultima lansată în 2018. 

Acest vin de desert excepțional demonstrează potențialul enorm de învechire, devenind cu timpul tot mai complex și mai rafinat, datorită conținutului său ridicat de zahăr și abilității de a rezista bine de-a lungul anilor.

Inima vinului este botrytis cinerea, cunoscut și sub numele de mucegaiul nobil sau putregaiul cenușiu. Această particularitate fungică nu apare în fiecare an, ci doar în condiții climatice specifice, 2013 fiind un an favorabil pentru dezvoltarea sa. Mucegaiul nobil joacă un rol crucial în producția vinurilor de desert de înaltă calitate, prin evaporarea apei din struguri și concentrarea zaharurilor, ceea ce duce la dezvoltarea unor arome intense și complexe, caracteristice acestui tip de vin.

NEDEEA

Î m p r e u n ă p e n t r u R o m â n i a

Combinarea exclusivă a soiurilor 100% românești, creând vinuri jucause și expresive, care au reușit să capteze atenția atât pe piața internă, cât și în arena internațională. Străluceste prin originalitatea cupajelor sale, care nu sunt doar un omagiu adus diversității viticole românești, dar și o invitație la explorarea unor gusturi noi și neconvenționale.

Consumatorul român de vin, motivat de un simț profund al patriotismului, se orientează cu mândrie către producțiile locale, preferând să “mănânce de la propria grădină”. Gama Nedeea se aliniază perfect acestui sentiment, oferind vinuri de calitate care rivalizează cu cele străine, promovând totodată patrimoniul și valorile românești.

Numele gamei, Nedeea, dat de Iustin Iurucu, reflectă adânc înrădăcinată în cultura și tradiția olteană. Nedeea, o sărbătoare legată de Sanziene și de respectul față de tradițiile locale, evocă comuniunea și celebrarea în spirit comunitar. Alegerea acestui nume pentru gama de vinuri subliniază dorința de a crea o legătură emoțională și culturală cu consumatorii, invitându-i să participe la o festivitate a gusturilor și aromelor care definesc vinificația românească.

DOMENIILE VINARTE

I n t e r n a t i o n a l l o v e

Domeniile Vinarte reprezintă o inițiativă ambițioasă de a poziționa vinurile românești pe piețele internaționale, printr-o abordare strategică orientată spre cupajele între soiuri internaționale recunoscute și soiuri autohtone românești.

Integrarea soiurilor internaționale în cupajurile Domeniilor Vinarte servește drept “hook” pentru piețele externe, oferind un punct de referință familiar consumatorilor. Această strategie facilitează introducerea și discuția despre soiurile autohtone, cum ar fi Negru de Drăgășani, creând un punct de interes și diferențiere pe o piață globală saturată de oferte din regiuni vinicole tradițional recunoscute.

Unul dintre cele mai mari obstacole în exportul vinurilor românești este reprezentat de lipsa recunoașterii și a perceperii pozitive a României ca regiune vinicolă pe plan internațional. Deși România se clasează pe locul 5 în Europa și 12 în lume în ceea ce privește producția de vin, notorietatea sa internațională este eclipsată de alte țări, inclusiv Republica Moldova, care beneficiază de un brand de țară mai puternic în contextul vinicol.

CASTEL STÂRMINA

U n v i n b u n , f ă r ă p r e t e n ț i i

Gama Castel Stârmina de la Vinarte reprezintă o inițiativă strategică menită să aducă vinurile de calitate în atenția unui public mai larg, oferind o alternativă accesibilă și atrăgătoare pentru consumatorii care își doresc să exploreze lumea vinurilor fără a investi sume mari. 

Într-o piață dominată de preferințe diverse, gama Castel Stârmina a fost concepută pentru a se alinia gusturilor și cerințelor consumatorilor din România și Europa de Est, oferind vinuri demiseci care combină calitatea cu accesibilitatea.

Deși consumatorii români nu au o tradiție înclinată către consumul de vinuri demidulci sau demiseci, diluate uneori cu apă, gama Castel Stârmina a reușit să capteze atenția și să se adapteze la preferințele diverse ale consumatorilor. 

CASTEL BOLOVANU

E x p r e s i a t e r r o i r - u l u i u n i c ș i d i v e r s i t a t i i s o i u r i l o r d e l a B o l o v a n u

O abordare cinstită și onestă în producția de vinuri care reflectă terroir-ul unic și diversitatea soiurilor de struguri cultivate la Bolovanu. Cu mici diferențe în selecția soiurilor, precum prezența distinctivă a Novacului, Castel Bolovanu își propune să ofere consumatorilor vinuri seci și demiseci, menținând o calitate remarcabilă și accesibilitate.

Novacul, un soi de struguri distinct și valoros, joacă un rol central în gama Castel Bolovanu. Înrudit cu Negru de Drăgășani, Novacul provine dintr-o încrucișare între Saperavi, un soi originar din Georgia, și Negru Vârtos, un soi românesc aproape uitat. Obținut înainte de 1986-1987 la stațiunea de cercetare din Drăgășani, Novacul și-a găsit un loc de cinste în portofoliul Vinarte, datorită eforturilor cramei de a explora și valorifica potențialul soiurilor autohtone.

Deși Novacul nu este în general considerat adecvat pentru producția de vinuri premium solo, Vinarte a reușit să îl integreze în mod eficient în cupaje, unde contribuie cu notele sale unice, îmbogățind profilul aromatic și structura vinurilor. Această abordare inovativă subliniază viziunea Vinarte de a experimenta și valorifica la maximum soiurile românești, chiar și pe cele mai puțin cunoscute.